Två gyllene råd inför sociala situationer

småprat

Hur härligt skulle det inte vara om man kunde tackla varenda social situation på rätt sätt – i synnerhet när det gäller företagskonferenser, mässor och liknande.

Vi är alla olika. Vissa av oss är introverta, andra mer sociala och utåtriktade. Somliga är ambiverta och kan skifta mellan att vilja gå ut på stan och träffa alla samtidigt som man ibland kan känna att man vill isolera sig en dag.

Oavsett om man är extremt social eller ej, kommer man uppleva något som kan beskrivas som social ångest och ”svettiga händer”. Det finns inget rätt eller fel direkt när det gäller att tackla sociala situationer på rätt sätt. Här följer dock några råd som skulle kunna fungera just för dig.

Ge dig själv vägledning

Vissa som jobbat nära kunder i exempelvis restaurang- eller livsmedelsbranschen under lång tid har säkerligen inte upplevt social ångest, trots tusentals kundmöten varje vecka. Men varför får man kalla kårar ibland när man kliver in första gången på tennislektionen, pilatesklassen eller på en spännande fest. Svar: Du har inget ”jobb” att göra! När du jobbar med kunder och sitter i kassan och tar ordrar är din arbetsroll uppenbar. På en ny tillställning såsom en intressant fest har du ingen definierad roll och vet inte exakt vad du har att förvänta dig och hur du kommer att uppfattas. Därav orosmomentet och händerna som inte riktigt vet var de ska ta vägen.

Definiera din roll i sammanhanget

ledande frågorDet man kan göra för att komma närmare en tryggare och säkrare hållning är att ge sig själv en tydligare vägledning och definierad roll i sammanhanget – innan man går på det sociala evenemanget. Ibland finns det faktiskt till och med uppgifter (jobb) klara som man kan hjälpa till med. Det går till exempel att be en arrangör att fråga om man får hjälpa till med att hälla upp drinkar och på så vis få den första sociala kontakten med deltagarna. På olika sätt kan du snabbt visualisera tillställning och se dig själv gå runt mellan de olika båsen och bar-/restaurangsektionerna. Kom på hur din runda skall se ut och vilken väg du väljer att gå innan du sätter igång att introducera dig själv för andra.

Ställ ledande frågor

Det lustiga med småprat är att väldigt få personer verkligen gillar det. Vi engagerar oss endast i småprat för att vi egentligen inte vet mer vad vi skall säga och göra för stunden. Att ställa ledande frågor ger inte bara den andra personen i konversationen en gåva – det vill säga en chans att prata om något viktigt för henne/honom – utan även en chans för dig att lyssna och få en känsla av vem den andra personen är för att sedan hitta ett autentiskt sätt att starta den riktiga konversationen.

Skippa småpratet

Att sedan skippa allt småprat och gå direkt till de viktigare sakerna är förstås det stora tricket. Att exempelvis fråga hur saker och ting är på kontoret är nog inte tillräckligt. Du kan i sådana fall ofta förvänta dig ett svar i stil med ”Ja, saker går riktigt bra” och därmed känns det lite som om du är tillbaka till ruta ett igen.

Forcerade försök är däremot inte rätt väg att gå: ”Hur går saker och ting för din division på Ericsson?”. I stället skulle du kunna in på något ämne kring mässan som på något sätt är relaterat till företaget personen arbetar på. Exempelvis är ”Vilka föreläsare ser du fram emot att få lyssna på idag?” en bra fråga att ställa.

Det finns många vägar att gå. Den allra bästa vägen är den som känns närmast ditt hjärta och din personliga intuition. Bara du kan göra den persondömningen på plats – använd gärna våra stödråd men lita alltid på dig själv i sista hand.