För konferensdeltagaren – 4 bra sätt att få ut det mesta om du deltar ensam

var social

Har du någon gång besökt en större konferens eller ett företagsmässa ensam? För många är det lätt att känna sig som att man kommer lite i skymundan bara för att man inte har kollegor eller vänner med sig. Här följer några bra tips för att du skall få ut maximalt av konferensen som deltar i helt på egen hand.

  1. Schemalägg möten innan allt börjar

Nå ut till folk som du vet kommer delta för att sätta upp möten. Planera att ta en kaffe på morgonen tillsammans eller träffas till lunchen eller slut upp vid ett något informellare sammanhang som en drink/cocktail. Om du redan har ett par möten klara innan den stora konferensen kommer du att känna dig betydligt mindre överväldigad om du känner någon på plats. Det bidrar helt klart till att du får ett tidigt självförtroende som gör att du kan fortsätta nätverka under hela mässan.

  1. Var medveten om vad du hoppas få ut av konferensen

Vad är dina mål? Att sprida medvetandet om din organisation? I så fall, har du redan börjat skriva om evenemanget i din blogg som du också kan använda som kanal för att nå ut? Ha klart för dig i förväg vilka evenemang, paneler och sessioner som är mest relevant för dig. Kom på exakt vilka företag som skulle vilja lära känna mer och träffa.

  1. Prata med folk

Att prata med nytt folk är inte så lätt för alla. Även för de personer som själva anser sig vara extroverta. Det finns dock många enkla knep som man kan använda för att sätta igång konversationer. Det gäller dock bara att våga! Exempelvis kan du fråga konferensdeltagare vad de tyckte om senaste talaren. Ställ också frågor i paneldiskussioner. Det ökar ditt närvarande och får dig att känna dig som en starkare del av konferensen. Om du ser någon hänga ensam kan du bara gå fram till honom/henne och säga hej. Tänk igenom om det finns några speciella personer som du vill närma dig innan konferensen – se till att du verkligen löper hela linan och närmar dig dem för en pratstund. Det kommer få dig att känna dig uppfylld och att du fått ut maximalt av konferensupplevelsen.

  1. Var social

Finns det en drink- eller cocktailstund eller någon annan social tillställning lokalt på konferensen? I så fall måste du bara vara med! Även om det känns konstigt att gå ut ensam och socialisera på en företagsmässa är det fantastiskt sätt att träffa nya intressanta människor på. Och du kommer bli häpen över hur bra det kommer att funka – alla har ju trots allt samma strävan! Om inget finns planerat socialt på mässan, kan du själv se till att det händer genom att under dagen sträva efter att sammanstråla med folk för en öl eller en kaffe efter konferensens slut. Var social – det är det bästa receptet!